1988 Ciliegiolo in purity.
First producers, now also organic production

First producers we invite you to the cellar to taste a sip of wine from our Maremma, rich in traditions and culture.

I nostri eventi in cantina segnalo in agenda
Vinitaly 2023 Verona Rascioni e Cecconello

Verona Vinitaly

Wine Passion Rascioni and Cecconello, our company has been producing quality wines with passion and respect for the area since 1973 and since 1988 the first to believe in ciliegiolo vinified alone. An oenological tradition that has been handed down for generations. Consult the Map 10 April – 13...

Read More
Rascioni e Cecconello Fonteblanda Shop

Winery Wine Tasting

Taste experience Ciliegiolo Tastings in the cellar all year round. Savor a sip of joy accompanied by our typical products. For info and reservations We are open

Read More

Our history

Tutto inizia nel 1973 quando Vinicia Rascioni e Paolino Cecconello appassionati agricoltori iniziarono a dedicarsi all’azienda, ai suoi vigneti e alla sua cantina

Nel 1988, con l’incontro del giovane enologo Attillo Pagli, persegue l’idea di produrre vini di qualità con vitigni autoctoni come il sangiovese e il non conosciuto ciliegiolo.

Nasce Poggio Ciliegio tutt’ora gioiello dell’azienda.
Il podere si trasforma in un’azienda moderna e funzionale è diventata punto di riferimento della produzione vinicola maremmana.

All’azienda e al suo enologo va attribuito il merito di aver dimostrato quanto un’uva cosiddetta complementare come il ciliegiolo possa essere convincente se vinificata in purezza.

Oggi la figlia Sabrina erede della passione di Vinicia e Paolino, insieme al marito Paolo ed al figlio Emanuele hanno assunto la gestione e la responsabilità dell’azienda.

Nel frattempo, con il suo impareggiabile Poggio Ciliegio, ha ottenuto numerosi successi e riconoscimenti.

First manufacturer of pure ciliegiolo since 1988
Etichetta originale del primo Poggio Ciliegio

” Se noi sappiamo gustare il vino,
il pane, l’amicizia,
sappiamo anche gustare
allo stesso modo ogni istante
della nostra vita,
nel rispetto e nell’ascolto silenzioso
dei bei momenti che passano “
(U. Tremolieres)

Our Awards

Work in progress

Our Wines

Poggio Ciliegio

IGT Toscana
Ciliegiolo 100%

Maremmino

IGT Toscana Sangiovese

Rotulaia

IGT Toscana
Ciliegiolo 100%

Rascioni e Cecconello Osa Igt Vermentino

Osa

Vermentino IGT Maremma Toscana

Ciliegiolo. Da un vitigno autoctono, un vino di alta qualità

Il territorio

The production vineyards have an area of about 7 hectares with Sangiovese, Ciliegiolo and Vermentino.
The hilly terrain on which they are born is of medium texture with a strong percentage of skeleton, an important factor that gives the grapes a remarkable freshness.

The training system is Guyot with 3,800 plants per hectare and a load of 12 buds per vine. All the cultivation operations in the vineyard, including the harvest are carried out manually without the aid of machinery.

The pesticide treatments and fertilizations respect the biological protocol. All the production phases (care of the vineyard, vinification, bottling) are performed by Emanuele and Sabrina in collaboration with A. Pagli, G. Cesari and Stefano Dini

Scroll to top